Geschiedenisproject 1940-1945 basisscholen Ermelo 2023

Er liep een groepje jongeren door het bos. Voorop een volwassene. Het tempo was stevig. Af en toe stonden ze stil; ogen speurden het bos af: zou dit de plek van het onderduikhol kunnen zijn? Nee...te dicht bij de weg; te open onder de hoge bomen..
Daar verderop leek het beter. Lage dichte sparren en struikgewas: meer beschutting.


In de maanden april en mei, de periode van het gedenken van de Tweede Wereld Oorlog, werden de leerlingen van de Ermelose basisscholen weer in de gelegenheid gesteld om dieper in de historie te duiken van hun eigen Ermelo ten tijde van de oorlog.
Het geschiedenisproject 'Ermelo 1940-1945, gebeurtenissen en geheimen' brengt sinds 2012 met het lesmateriaal de gebeurtenissen van toen dichterbij. Naast het werken in de klas vormt de 'Les op Locatie' een belangrijk onderdeel van het project. Tijdens de Excursie op de fiets, of tijdens de Beleefles: als onderduiker op weg naar een veilige onderduikplek, leren zij over de omstandigheden en gebeurtenissen uit de tijd rond 1943-’44. Een verborgen gat in de grond, een monumentje heeft een naam; mensen krijgen een gezicht.
6 basisscholen deden dit jaar met het project mee. De beleeflessen zijn inmiddels afgerond. Komende week sluiten we met een laatste excursie het geschiedenisproject weer af: de leerlingen van groep 8 van de Speulderbrink gaan onder leiding van gidsen Hans Born en Evert van de Beek op de fiets door het bos, langs het onderduikhol en monumentje van Jannes. Op beide plaatsen horen ze wat zich daar in 1944 heeft afgespeeld, en waarom het nog altijd belangrijk is om dit te blijven gedenken.

Opdat wij niet vergeten.


Meer informatie is te vinden op de website van Stichting Natuur- en Milieuplatform Ermelo



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Fijn dat je een reactie achterlaat. Deze wordt eerst gecontroleerd dus het kan even duren voor je hem terugziet onder het bericht.